Otázky a odpovědi
Požadavky pro podávání snídaní při ubytování v soukromí?
-
Potravinové právo není vztaženo na kapacitu – vztahuje se na všechny, pokud se předpokládá určitá kontinuita činností a určitý stupeň organizace (nezáleží zda se ziskem nebo bez). Tyto případy to tedy rozhodně jsou a každý z provozovatelů ubytování musí zajistit, aby nedošlo k ohrožení bezpečnosti potravin.
-
Základní legislativa: nař. EP a Rady (ES) č. 852/2004, vyhl. č. 137/2004 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, ve znění pozdějších předpisů, aj.
-
Přímo konkrétní požadavky však nikde nenaleznete, projekční kanceláře by měly být schopny vyprojektovat potřebné zázemí, záleží vždy na konkrétní situaci.
-
Z praxe musím konstatovat, že na našem oddělení se s takovými projekty nesetkáváme. Velice málo penzionů řeší „snídárny“ nebo rozsáhlejší restaurační služby.
-
V případě, že objekt není napojen na veřejný vodovod, musí být dále zajištěna kontrola zdroje pitné vody (studna), tzn. musí být schválen provozní řád studny a prováděna kontrola kvality pitné vody.
-
Zahájení poskytování stravovacích služeb musí být (v souladu s výše uvedenou legislativou) oznámeno místně příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví.
31.5.2019, Musilová